En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Kända kaffemärken

0
Posted in Kaffe By tobias

Kända kaffemärken

Kaffe och svenskar har en lång kärleksrelation. Vi har inte bara en kaffekonsumtion som tillhör de högsta i världen. Varumärken som säljer kaffe tenderar också att bli väl inarbetade och deras reklamkampanjer etsar sig fast i minnet hos gemene man. Med tanke på att ett kaffe står på frukostbordet varje dag i ett genomsnittligt hushåll är det naturligt att företagen också blir som en extra familjemedlem. I Sverige finns det flera kaffemärken som har blivit till institutioner i landet och som fortsätter att ha trogna kaffedrickare som kunder. Dessutom har dessa märken ofta en regional prägling eftersom de är tätt förknippade med vissa städer eller landsändar genom sponsring och kommersiell närvaro.

aaaa

Ett bra exempel på det är Gevalia. De ägs numera av Kraft Foods, men de har funnits som företag ända sedan 1920. Gevalia är det latinska namnet för Gävle och det är därför ingen tvekan om var företaget har sina rötter. Än idag ligger kafferosteriet beläget i Gävle, vilket ytterligare bidrar till den lokala förankringen. Det har också hjälpt att Gevalia under många år har varit en huvudsponsor åt Gävles ishockeylag Brynäs. En av Gevalias största reklamkampanjer har inkluderat olika varianter på temat ”när du får oväntat besök” och filmerna har flera gånger prisats i reklamkretsar.

Löfbergs har i flera stycken en liknande historia som Gevalia. Precis som Gävle-märket tillhör Löfbergs Sveriges bäst säljande kaffemärken och de finns tillgängliga i mataffärer och kaffebutiker över hela landet. De flesta svenskar lär känna till märket genom dess tidigare namn Löfbergs Lila som de fick vid starten 1906. Den lila färgen har också präglat företagets marknadsföring genom åren. 2012 valde dock företaget att plocka bort epitetet och endast kalla sig för Löfbergs. Företaget har sin bas i Karlstad och har också en stark lokalförankring tack vare sin huvudsponsring av evenemangsarenan Löfbergs Arena i staden.

Lindvalls kaffe har bara en bråkdel av omsättningen som Löfbergs har, men tack vare trogna kunder har de ändå en stark närvaro på hemmaplan i Uppsala. Med ett kafferosteri i centrum har de lyckats producera kaffe ända sedan 1891 och det gör Lindvalls till ett av de äldsta kaffeföretagen i Sverige.

Leave a Reply