En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Så påverkar kaffet dina tänder

0
Posted in Okategoriserade By Maria

Kaffets påverkan på hälsan har studerats och diskuterats flitigt, men effekterna på tandhälsan talas det inte lika mycket om. Ändå har de flesta nog en bild av kaffet som ganska dåligt för tänderna. Men stämmer det verkligen? Läs vidare så blir du kanske överraskad.

Kaffe och tandläkaringrepp

De flesta av oss får problem med tänderna någon gång i livet. Om en tand saknas eller inte går att laga kan det till och med vara aktuellt med implantat. Bor du i Stockholm kan du vända dig till Södertandläkarna för implantat Stockholm, ett säkert ingrepp som ger ett naturligt utseende. Efter en isättning av implantat eller annat ingrepp får du givetvis skötselråd av tandläkaren, men oavsett är det en bra idé att om möjligt avstå från kaffe under läkningen, då drycken kan verka irriterande då den kommer i kontakt med sår.

Bra eller dåligt för tänderna?

Hur påverkar kaffet tänderna under daglig användning? De flesta skulle väl spontant säga att det påverkar tänderna negativt, vilket är logiskt. Kaffe är, som du säkert vet, ett livsmedel med lågt pH-värde, det vill säga surt, och sura livsmedel fräter på emalj och tandkött. Men faktum är att inte bara är kaffe inte skadligt för tänderna, det har till och med positiva effekter!

Forskning indikerar nämligen ett skydd mot tandlossning från dagligt kaffedrickande. Studier på donerade mjölktänder har även visat att kaffe bromsar uppkomsten av karies. Och vad gäller tandköttet så verkar kaffedrickande inte ha någon påverkan åt endera hållet.

Tillbehör i kaffet

Forskningsresultaten är först och främst baserade på intag av svart kaffe, det vill säga kaffe utan något tillbehör som mjölk, grädde eller socker. För att få de positiva effekterna är detta också det bästa sättet att dricka sitt kaffe. Tar du ditt kaffe med socker eller stora mängder mejeriprodukter som ju innehåller mjölksocker så kommer det naturligtvis att ha en negativ påverkan på dina tänder. Tänk också på att kaffedrycker på café eller som du köper färdiga i butik ofta innehåller stora mängder socker.

Tändernas utseende

En sak går inte att sticka under stol med gällande kaffe och tänder, och det är att kaffe ökar risken för missfärgade eller fläckiga tänder. Är detta något som stör dig behöver du dock inte ge upp kaffet. En tandläkare såsom Södertandläkarna i Stockholm kan hjälpa dig med tandblekning. Har du implantat så påverkas inte dessa av blekningen, utan de behåller sin ursprungliga färg. En blekning då och då, exempelvis i samband med rutinkontroller, kan hålla fläckar och missfärgningar i schack. Tänk också på att det är helt naturligt att tänderna blir mindre vita med åren, och att de flesta livsmedel inklusive kaffe har någon sorts påverkan på tändernas utseende utan att för den sakens skull vara dåliga.

Leave a Reply