En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Kaffets historia

0
Posted in Kaffe By tobias

Kaffets historia

När vi dricker våra dagliga kaffekoppar idag tänker vi kanske inte på att det har en rik och intressant historia som sträcker sig århundranden tillbaka i tiden. Även om det är först på senare år som vi har börjat göra kaffe i ett otal olika varianter för att kommersialisera produkten har det druckits såväl här i Europa som i dess ursprungsland under lång tid. Kaffe har därför inte bara varit en lyxvara som har piggat upp generationer av människor genom åren. Det har också haft verkliga politiska konsekvenser eftersom det har fungerat som en viktig handelsvara.

A_small_cup_of_coffeeKaffets historia tar sin början i Etiopen. Det var där, kring år 1000, som människor för första gången insåg dryckens positiva egenskaper. Etymologin bakom ordet kaffe är omstritt, men vissa menar att det kommer från ett arabiskt ord som syftar på att motverka hunger. Det skulle innebära att redan etioperna på 1000-talet insåg att kaffe var ett praktiskt sätt att sänka sin aptit. Därefter spreds kaffedrycken till flera andra länder som hade den gemensamma nämnaren att de hade islam som statsreligion. Kaffe har därför alltid varit tätt förknippat med ceremoniella riter i dessa länder.

Snart insåg även Europa att kaffe var en hett eftertraktad dryck. Den första europén som kom i kontakt med kaffe och nämnde det i sina reseböcker var Leonhard Rauwolf, en tysk botanist, som upptäckte drycken under ett besök i Aleppo. Snart började handelsmännen i Venedig köpa in kaffe från orienten och de började spridas bland människor i allmänhet. Det dröjde inte länge innan de första kaffehusen slog upp sina portar. Det blev en stor succé som var föregångarna till dagens caféer och som drog fulla hus under många år.

Från sina rötter i Etiopien har kaffeodlingarna spridit ut sig över hela världen. Efter att kaffet hade importerats till andra sidan atlanten började snart människor i Sydamerika att odla den alltmer efterfrågade kaffebönan. Eftersom klimatet passade perfekt för odling av kaffebönor har de sydamerikanska odlingarna blivit de största producenterna av kaffe i hela världen idag. Dock är vårt europeiska klimat alltför kargt för att kunna odla bönorna, men vi dricker desto mer importerat kaffe. Idag är svenskarna en av de största kaffekonsumenterna i världen per capita.

Leave a Reply