En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Koffeinfritt kaffe

0
Posted in Kaffe By lina

Den som vill njuta av kaffets smak och värme, men inte vill känna av de effekter som koffein kan ha på kroppen, kan välja att istället dricka koffeinfritt kaffe. Hur mycket koffein en kopp kaffe innehåller beror, förutom på mängden kaffe som använts, framförallt på vilken eller vilka kaffesorter man har använt för dess framställning. Detta eftersom olika bönor innehåller olika mängd koffein – robustabönor har till exempel ett högre innehåll av koffein än arabicabönor. Det finns dock än så länge inga kaffebönor som naturligt är koffeinfria. Istället måste man när bönorna fortfarande är gröna, det vill säga innan de rostas, låta dem genomgå särskilda processer för att avlägsna koffeinet. Dessa processer kan variera något i sin utformning, men består i grunden av samma steg. Avlägsnandet av koffeinet sker på kemisk väg, genom att man först låter bönorna ligga i blöt i varmt vatten eller genom att man ångar dem, och sedan tillsätter en lösning som löser upp de oljor i bönorna som innehåller koffein. Koffeinet som avlägsnas kan på detta sätt återanvändas, och säljs ofta till läkemedelsindustrin.coffee-171653_960_720

Processen efterlämnar dock vissa spår, då koffeinfritt kaffe oftast förlorar en del av sin ursprungliga arom, och vanligtvis blir lite bittrare i smaken än kaffe som inte behandlats på detta sätt. Av den anledningen pågår experiment för att försöka få fram bönor som är naturligt koffeinfria. Man försöker bland annat korsa arabiskt kaffe med andra kaffearter som inte innehåller koffein.

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att dricka koffeinfritt kaffe, till exempel att man försöker göra sig mindre beroende av koffein i sin vardag. En annan vanlig anledning är att man får svårt att sova av koffein, och därför inte vill dricka vanligt kaffe strax innan man ska gå och lägga sig. Om man har problem att somna kan det dock vara mer än kaffeintaget som ligger bakom – kanske behöver man en ny säng? Sängar håller som mest i tio till femton år innan man bör byta ut dem. Du hittar ett stort utbud av sängar som passar alla smaker på Sleepo.se. Kanske kommer du sedan att kunna sova oavsett om du har druckit kaffe eller inte.

Leave a Reply