En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Gute rosteri

0
Posted in Kaffe By tobias

Kaffe är en populär dryck i Norden. I Sverige dricker vi i snitt 9,9 kilo kaffe per person och år, vilket kvalar in oss på andraplats i listan över vilka som dricker mest kaffe i världen. Det motsvarar 3,2 koppar kaffe per dag. Så vilket folk kommer på förstaplats? Finnarna. Populariteten för drycken ökar varenda år, och vi kan årligen se mer och mer kaféer och kafferosterier som dyker upp i Sveriges städer. Men hur är det då på landsbygden? Även där finns det ökade möjligheter att få sig en riktigt god kopp kaffe. Gute rosteri på det pittoreska Gotland är ett kafferosteri som är med på kaffetrenden.

Kaffe på Gotland

Jelle Van Echelpoel, som växte upp i Belgien, bestämde sig för att öppna ett Kafferosteri på Gotland efter att ha blivit förälskad i lugnet, naturen och de olika årstiderna efter ett besök på ön. Jelle har vunnit titeln svensk mästare i latteart två gånger i tävlingen Latte coffee-1044387_960_720Art Championship. Det lilla kafferosteriet ligger på Stafva gård i Barlingbo. Kafferosteriet har ett noggrant utvalt sortiment med många ekologiska kaffesorter. Jelle arbetar tätt tillsammans med de olika producenterna för att få fram de allra finaste, samt ekologiskt hållbara, kaffebönorna. Förutom kaffet så arrangerar även detta lilla kafferosteri olika kurser. Du kan till exempel gå en intensivkurs där du får lära dig hur man gör latteart, eller en kurs där du också kan lära dig att rosta kaffebönor. Gute rosteri är inte det enda kafferosteriet som finns på Gotland. I Visby finns det ett till sedan 2005, med det intuitiva namnet: Gotlands kafferosteri.

Varför välja ett litet rosteri?

Är det egentligen någon skillnad mellan kaffet som kommer från de små kafferosterierna och kaffet som man kan köpa i matvarubutikerna? Jo, det kan det nog sägas vara. Den största skillnaden är hur färskt kaffet är. Många kaffesorter i matvarubutiken innehåller bönor som rostas, förpackas och transporteras från de stora rosterierna, för att sedan stå på matbutikernas hylla. Ett microrosteri, som Gute Rosteri, rostar ofta mindre mängder kaffe dagligen, vilket innebär att du får ett färskare kaffe när du köper från dem. Det upplevs ofta som mindre bittert. Den andra skillnaden är valet av kaffebönor och hur de blandas med varandra, som ofta är anpassat till vattnet i området där det lilla kaffesrosteriet finns. Vattnet vi brygger med gör mycket för smaken på kaffet och är en av de viktigaste sakerna vi bör tänka på när vi väljer kaffesort. För människor som bor på Gotland, som har ett hårt och kalkrikt vatten, så smakar ofta kaffet bättre när det kommer från lokala rosterier.

 

Leave a Reply