En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Slöinge kafferosteri

0
Posted in Kaffe By tobias

Det sjuder av nyföretagarlust i det lilla samhället Slöinge utanför Falkenberg i Halland. Några av de som vågat satsa på en egen rörelse är ägarna till slöinge kafferosteri
familjen Eråker. Företaget inriktar sig på ekologiskt och hantverksrostat specialkaffe. Rosteriet bedrivs i ortens gamla hotell som numera går under namnet Slöinge Pensionat. Ägaren Daniel är mån om att kaffebönorna ska hålla hög kvalitet och inköpsprocessen sker med så få mellanhänder som möjligt. De allra flesta kaffesorter som rosteriet erbjuder kommer från bönor som är odlade på en och samma gård. Detta kallas för ”single estate”.

Hur processen går till

1200px-roasted_coffee_beansI Slöinge rostas allt kaffe för hand i en så kallad batch. Hur länge bönorna ska ligga i batchen beror på vilken sort det är som rostas. Man vill få fram en väl avvägd smak mellan syra och socker. Tanken är att sockret ska karamelliseras men om bönorna rostas för länge blir de brända och kaffet blir beskt. Detta är något som en kafferostare lär sig med tiden. Om du har vägarna förbi kan du handla med dig rosteriets ovanliga sorter. Sortimentet varierar beroende på säsong och ibland dyker en tillfällig kaffesort eller rostning upp på menyn. Förutom att kaffet säljs i den egna butiken går det också att köpa i specialbutiker i Falkenberg, Halmstad och Varberg. Familjen Eråker vågade att satsa på sin dröm, först öppnade de pensionatet och sedan 2011 driver de detta rosteri som fått stor uppmärksamhet för sin goda smak. Oavsett om du vill satsa på kaffe, fönstermarkiser från Markiser Stockholm eller något helt annat, kan lärdomen vara att våga lita på din dröm.

Helt rätt i tiden

Familjen Eråker har valt att använda ekologiska bönor till sitt kaffe. Genom att du handlar ekologiska eller rättvisemärkta produkter kan du göra skillnad. Dina val kan göra livet lite bättre för de som odlar kaffebönorna. Vill du besöka Slöinge kafferosteri är det bra om du ringer innan och anmäler din ankomst, då de inte har några fasta öppettider. De tar helst inte emot besök på måndagar och tisdagar eftersom kaffet rostas under dessa dagar. Under juli och augusti brukar de anordna kaffeprovningar där du får smaka på nya sorter och andra spännande rostningar. Långväga gäster kan spendera natten i pensionatet. I det stora gula stenhuset med anor från 1920-talet har du nära till både kaffe och till övriga delikatesser som denna lilla ort erbjuder. Inom gångavstånd når du både ett stenugnsbageri, ett äppelcafé och SIA-glass. Du har nära till skogar, ängar, hav och sjöar om du vill spendera tid i naturen. Välkommen till denna lilla pärla som sjuder av liv.

Leave a Reply