En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Kaffedrickandet i Sverige

0
Posted in Kaffe By Maria

Du som vill ha kokkaffe får laga till det själv hemma. Inte en enda av de populära cafékedjorna har det på menyn. I dag är det få människor i Sverige som kokar sitt kaffe. I den äldre generationen kan man fortfarande se några som lagar till sitt kaffe på detta vis. I livsmedelsaffären kan du se ett fåtal paket där det står ”kokkaffe”. Det kokas i en speciell kaffekanna och får nå kokpunkten. Sedan låter man det stå och dra en stund tills kaffesumpen har sjunkit och smaken har mognat. Därefter dricker man det, gärna från kaffefatet och med en sockerbit i munnen som man silar kaffet igenom.

Businessman using laptop at sidewalk cafeSaltat kaffe i Norrland?

Finnarna och svenskarna dricker mest kaffe i världen. Att Det skiljer sig mellan södra och norra Sverige vilket kaffe som är mest populärt har idag mest att göra med att man föredrar det märke som tillverkas närmast en. I äldre tider förekom det att samerna drack salt kaffe. Detta berodde på att man lade en bit saltat kött i kaffet för att få sumpen att sjunka snabbare. Detta gav en salt smak och än idag kan man se äldre samer dricka på det viset. Av de få som föredrar kokkaffe i dag är de flesta bosatta i Norrland. Både skåningar och norrlänningar föredrar idag annars svart bryggkaffe, medans stockholmare dricker kaffe från automat eller beställer en capuccino.

Kräsna svenskar i utlandet

Trenden bland yngre kaffedrickare är att man dricker sitt kaffe ute på café eller köper med sig kaffet ”takeaway”. Kaffe har gått från att vara en lugn och skön fikastund hemma till att vara en dryck som passar in i liv på språng. Svenskarna har även blivit mer kräsna när det gäller kaffe. Ekologisk, kravmärkt och mycket smak är kraven. När vi reser utomlands är vi oftast inte nöjda med det kaffe som serveras. Många resenärer som ska bo på lägenhetshotell har med sig eget bryggkaffe från Sverige. Vi anser att det bryggkaffe som serveras utomlands är alldeles för svagt, och inte alls har den goda smak som vi är vana vid.

Leave a Reply