En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Populärt med Nitrokaffe

0
Posted in Kaffe By tobias

Har du hört talas om Nitrokaffe? Var inte orolig om du inte har det, för den här kaffetrenden är trots sin bryggmetod rykande het. Ja, detta är ett kaffe som serveras kylt och från tapp. Själva kaffet är kallbryggt, så kallat cold brew, som sedan under högt tryck infuserats med kvävgas. Detta ger ett kaffe som är mer smakrikt, krämigt och till och med har champagneliknande bubblor. Smaken upplevs av många också som mildare, så milt att även de som föredrar att dricka kaffe med mjölk klarar av att dricka sitt nitrokaffe svart.

Var finns nitrokaffe att köpa?

I USA går det redan att köpa nitrokaffe på burk eller flaska, även om du då måste söka dig till specialbutiker som Whole Foods och liknande. Här i Sverige är det inte riktigt lika enkelt att få sig en kopp. Nitrokaffe serveras från ölkranar på trendiga caféer så det gäller att leta lite. Lättast att hitta nitrokaffe är det i Stockholm där flera caféer serverar kaffet från tapp. Om du har riktig tur hittar du kanske till och med ett kafé som serverar nitrokaffe och vanligt cold brew kaffe, på så sätt kan du själv jämföra de olika metoderna, och hur smakerna framhävs tack vara de olika bryggningarna.

Kan man göra nitrokaffe hemma?

Det är inte särskilt svårt att kallbrygga kaffe hemma, men om du vill prova att göra nitrokaffe behöver du en gräddsifon, och tillhörande kvävgaspatroner. Dessutom behöver du låta kallbryggningen pågå i ungefär tolv timmar. Har du inte den tiden är ett tips att prova att göra japanskt iskaffe. Den metoden innebär att du brygger kaffe som vanligt, men med hälften så mycket vatten. Lägg motsvarande mängd is i bryggkannan så att kaffet kyls ner omedelbart efter bryggningen. Denna metod ska ge ett kaffe som smakar sött, krispigt med mindre surhet än traditionellt kallbryggt kaffe, och på så sätt påminner mer om smaken på nitrokaffe. Dessutom slipper du vänta i tolv timmar på att få njuta av din kopp kaffe.

Leave a Reply