En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Finns det nackdelar med kaffe?

0
Posted in Kaffe By lina

Även om det finns många fördelar för hälsan att dricka kaffe, kan kaffe i överdriven konsumtion få negativa effekter – det är ju trots allt en beroendeframkallande drog, även om det är den sannolikt mest socialt accepterade drogen. En av de negativa effekterna av överdriven kaffekonsumtion är därför just att man kan bli beroende, vilket framförallt visar sig om man försöker minska sin kaffekonsumtion, eller sluta dricka kaffe. Då kommer man sannolikt att lida av abstinensbesvär, på samma sätt som någon som försöker sluta röka. Vanliga problem för kaffeberoende som får i sig för lite kaffe är huvudvärk, trötthet, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar och symptom liknande influensan. Om man känner att huvudet börjar bulta när man missar sitt morgonkaffe, kanske det därför är dags att överväga att dra ner på antalet kaffekoppar per dag.

Man kan dock få varningssignaler redan innan man försöker sluta med kaffet. Överdriven kaffekonsumtion kan till exempel leda till att man drabbas av ångest, skakningar och orolig mage. Det är kanske inte alltid lätt att koppla ihop dessa symptom med just sitt kaffedrickande, men om man lider av orolig mage eller ångest, och vet med sig att man dricker fyra, fem eller till och med sex koppar kaffe om dagen, kan man prova att dra ner på sin kaffekonsumtion för att se om symptomen lättar eller försvinner.

Tyvärr medför kaffe även vissa ”kosmetiska” nackdelar. Mer specifikt är kaffe en bidragande orsak till missfärgade tänder, precis som vin, cola och te. Missfärgningar på tänderna är dock något som också sker naturligt med åren, och det har ingen effekt på tändernas hälsa.  Så länge man borstar tänderna ordentligt och sköter om sin munhälsa i allmänhet behöver man med andra ord inte oroa sig. Ett bra hjälpmedel är en eltandborste, som tar bort plack mer effektivt än en vanlig tandborste. Om man störs mycket av att ha missfärgade eller gula tänder finns det dock självklart en lösning i form av tandblekning. Det enda man ska tänka på är att kontakta sin tandläkare för att utföra blekningen, eftersom man riskerar att skada tänder eller tandkött om man försöker göra det själv hemma. Att sluta dricka kaffe i förebyggande syfte bidrar självklart till att missfärgningarna inte kommer tillbaka – man får helt enkelt överväga om man klarar av att prioritera bort kaffe.

Leave a Reply