En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Hälsofördelar med kaffe

0
Posted in Okategoriserade By tobias

Att kaffe är bra för hälsan finns det flera undersökningar som visar, och anledningen är antioxidanter. Antioxidanter motverkar fria radikaler i kroppen, som anses skadliga för kroppen. Flera vitaminer räknas som antioxidanter, och de är en anledning till att frukt och grönsaker alltid brukar lyftas fram när man pratar om hälsosam kost, men det gäller alltså även kaffe! Även nötter och frön innehåller antioxidanter. Kroppen försöker alltid själv att balansera kroppens egna antioxidanter och skapa tillräckligt för att binda de fria radikaler som skapas. En obalans kan leda till flera olika sjukdomar, till exempel cancer. Det är nästan alltid bättre att få i sig viktiga vitaminer och mineraler från mat än från kosttillskott, eftersom kroppen är anpassad för att tillgodogöra sig ämnena i det vi äter och dricker. Det bästa är att få i sig så antioxidanter från så många olika källor som möjligt, och en av dem är alltså kaffe.

Vilket kaffe är bäst?

Allt kaffe innehåller antioxidanter, men ljusrostat är det kaffet som är bäst för hälsan . Det finns mycket forskning som pekar mot att många av våra vanligaste kroniska sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, beror på en underliggande låggradig inflammation i kroppen. Genom att balansera fria radikaler och antioxidanter kan man minska eller förebygga en sådan inflammation. Om du älskar mörkrostat kaffe behöver du inte heller misströsta, ljusrostat kaffe innehåller visserligen mer antioxidanter, men även mörkrostat kaffe innehåller antioxidanter, och kan skydda mot flera sjukdomar som till exempel Alzheimers. Enligt en undersökning vid University of Central Florida School of Medicine som Sampath Parthasarathy, doktor och forskare har deltagit i, är hälsofördelarna med kaffe kanske till och med större än vi hittills trott. Han vill dock poängtera att man måste göra om testerna på människor innan man kan dra några definitiva slutsatser av undersökningen, men under tiden njuter vi gärna av vårt kaffe. För att kroppen ska kunna balansera fria radikaler och antioxidanter går det åt lite frukt och grönsaker också, speciellt sådana med starka färger.

Ut och njut

På sommaren njuter jag helst mitt kaffe utomhus, som det mesta annat är det liksom godare ute än inne. Med lite mysiga utemöbler, vackert väder och lugnt och tyst runt omkring finns det inget som är bättre, utom möjligen ett gott fikabröd, eller varför inte lite hemgjord glass, med nyplockade jordgubbar. Lite trevligt sällskap är ju inte heller fel, men jag njuter ofta av att sitta ensam, kanske med en bra bok, och bara njuta. Ett korsord eller en bra podcast fungerar också. Har man en lite större trädgård kan man gärna ha flera sittgrupper, så man kan utnyttja sol och skugga maximalt, och ställa några möbler under tak om det regnar. Vi har ju inte alltid det bästa vädret här i Sverige, så ibland behövs det lite skydd mot väder och vind och kanske en filt om axlarna också, men visst älskar vi den svenska sommaren ändå? Man kan ju alltid njuta av en god kopp kaffe.

Leave a Reply