En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Så gör du den bästa espresson

0
Posted in Okategoriserade By Maria

En riktigt god kaffe borde vara allas rättighet. Trots flitigt kaffedrickande i vårt land är det ändå många som inte lägger vikt vid varken utrustning eller tillagning. Det här resulterar dessvärre ofta i en dryck som knappt är drickbar, som känns trött och saknar glädje. Många gånger är vi bättre på att välja ut ett gott vin – med fördel inhandlat på https://vinoteket.se/ – än vad vi är på att avgöra ett gott kaffe. Inte sällan används vanliga kaffebryggare med filter där kaffet rinner ned alldeles för snabbt och kanske dessutom får helt fel temperatur. Nu finns det förvisso bra filterbryggare, trots att de är få till antalet. Men du som gillar kaffe och då av den italienska sorten, varför inte slå slag i saken och skaffa en riktigt bra espressomaskin? Här har du grunden för att verkligen lyckas göra en god espresso och – tro oss – du kommer sedan inte vilja ha något annat när du väl har vant dig!

Ett gott kaffe begränsar sig dock inte till en maskin, men det är ändå här du bör börja i jakten på den perfekta drycken. Espressomaskiner finns i en rad olika utföranden på marknaden och här handlar det förstås först och främst om prisklass. Sedan bör du också ta ställning till hur pass automatisk du vill ha din maskin. Det finns allt från helt igenom manuella modeller till helautomatiska som dessutom skummar mjölk. För en nybörjare kan de manuella maskinerna vara svåra att hantera för att få ett bra resultat. Här ställs det krav på att använda rätt tryck, precis rätt mängd kaffe med mera för att det ska hålla måttet.

Nej, det är antagligen en lite mer automatisk maskin du är ute efter. Hur det än är så vill du gissningsvis komma igång med ditt goda kaffe så snart som möjligt. Idag kan du få en någorlunda automatisk variant av god kvalitet för runt 3 000 kr. Då ska du förvänta dig inbyggd kaffekvarn, så att du kan mala dina egna bönor (något som gör stor skillnad för smaken). Vissa maskiner är dessutom försedda med behållare för malet kaffe, så att du kan välja. Kaffet gör du med enkelhet. Det är bara att fylla på kaffe och trycka på rätt vald knapp på maskinens display. Ofta finns knappar för olika koppstorlekar, samt om det ska göras kaffe för en eller två koppar samtidigt. Du kan också ställa in kvarnen så att kaffet mals enligt önskemål.

Är allt frid och fröjd så? Nej. Val av kaffe har också stor betydelse. Det här är visserligen en smaksak, men det kan nästan inte bli fel med någon av de italienska kaffesorterna, t.ex. Lavazza, illy, Musetti, Molinari med flera. Slutligen: förvara den öppna kaffepåsen i frysen, så håller sig kaffet längre utan att oxidera och tappa smak!

Leave a Reply