En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Kaffe

0
Posted in Okategoriserade By tobias

Kaffe har funnits i många år och denna text kommer att handla om märket Zoégas historia från starten fram till i dag.

Zoégas historia

Carlos och Maria Zoéga grundande Zoégas kaffehandel 1886 eftersom de tyckte väldigt mycket om mörkrostat kaffe och de ansåg att det fanns för lite av detta kaffe under denna tid. De flyttade från Landskrona och bosatte sig i Helsingborg. Företaget gick bra i början men tyvärr stötte Zoégas familjen på problem två år senare. Maria var nämligen gravid med parets andra barn när Carlos mamma gick bort den 16 april. Carlos blev då sjuk och dog hastigt dagen efter.

Det lämnade Maria ensam med en tvååring, ett ofött barn och ett företag som hon också skulle sköta. När de hade öppnat butiken hade Carlos namn ståt i annonsen och det kan ha att göra med att det vid denna tiden inte var vanligt att kvinnorna ägde något utan det var mannen som var deras förmyndare när de gifte sig. När sonen senare föddes, dog han i spädbarnsdöd en månad senare. Snart skulle affärerna blomstra och Maria började få erbjudanden om att sälja Zoégas men hon ville klara av det själv. Maria gifte senare om sig och fick en son som hon döpte till Rudolf och det var han som skulle driva Zoégas efter Marias död 1940.

Varifrån kommer kaffet?

Till en början köptes kaffet in från Brasilien eftersom Carlos kände till kaffet därifrån. Idag går det däremot att läsa på paketen att det också kommer från odlingar i Östafrika. Det innebär att byar på dessa ställen odlar kaffe som de senare samlar in för att skicka till Sverige. Zoégas har många olika sorter att välja mellan men favoriten för många kan vara Skånerost. Det kan du dricka när du vill och ha till vad du vill. Kanske fyller du år och har beställt en tårta hos dintårta och bjuder på kaffe till den.

Zoégas idag

Zoégas såldes senare till Nestlé group och det innebar att det inte var någon från familjen Zoéga som drev det. Hållbarhet är det som styr Zoégas i dag och de har engagerat sig i olika projekt, framförallt Coffee by women som syftar till att få bort kvinnorna från fattigdom och att giftas bort för tidigt, och istället låta dem utbilda sig och tjäna pengar på att odla kaffe. Zoégas vill att minst 30% av kaffebönderna ska vara kvinnor som ska få en bättre framtid. Genom att börja odlingen med de som har minst förutsättning och sedan jobba sig upp, kommer hållbarheten att nås. Zoégas satsar också på att utbilda bönderna så att de kan hjälpa dem att bli bättre och odla bättre kaffe, som vi i Sverige kan njuta av.

Leave a Reply