En sajt som handlar om allt som har med kaffe att göra

Kaffe – den uppiggande välgöraren

0
Posted in Okategoriserade By Maria

Det finns väl få drycker som är så uppskattade som just kaffe? Här är det förstås precis som med allt annat: det finns människor som avskyr den här formen av uppiggande medel medan andra inte klarar sig en halvdag utan en kopp. Förutom de ”vanliga” kaffedrickarna finns det också de som verkligen kan sin dryck och vet hur den perfekta bryggningen eller tillagningen ska gå till. Experterna inom området accepterar inte vilka kaffemaskiner eller bönor som helst, utan här är det fingerspetsprestanda som gäller för att få till den perfekta smaken – för att inte tala om att kaffeytan ska se ut på ett vist sätt.

Samtidigt är kaffe en alldeles utmärkt present eftersom det i de flesta fall är mycket uppskattat. En påse kaffebönor kanske förvisso inte är lika personligt som att ge bort en tablettask med tryck, men är du påhittig kan du antagligen komma på ett sätt att ge kaffepresenten lite nytt liv.

Cremans betydelse

Den som lyssnat på en riktig kaffeälskare någon gång kanske kommer ihåg uttrycket ”crema”. Det här är något som refererar till ytan på kaffet i koppen, som ska vara brunaktig i färgen till skillnad från resten av drycken som i det närmaste bör vara svart. Creman är det sista som rinner ut ur en kaffemaskin vid bryggning av en kopp och fungerar som en sorts kvalitetsstämpel på att kaffet tillagats på rätt sätt och med rätt sorts kaffe. Det här är särskilt påtagligt vid drickande av en ”ren” espresso, men också i kombination med skummad mjölk till exempelvis en cappuccino där den brunaktiga ytan blandar sig snyggt med mjölkskummet när man rör runt med skeden. En fylligt gjord espresso gör sig fantastiskt bra med mjölken; upplevelsen blir mustig och ytterst tillfredsställande. Ja, att göra kaffe kan definitivt vara en konst i sig och i det närmaste en religiös upplevelse när allt klaffar.

Satsa på bönor

Mycket handlar det alltså om känsla och förutom det visuella är förstås smaken en stor del av kaffedrickandet (inga överraskningar där, med andra ord). För att kunna tillaga en riktigt god kaffe behöver du både rätt utrustning samt använda dig av en kaffesort av mycket bra kvalitet. De som uppskattar en god cappuccino och liknande skaffar sig med fördel någon form av espressomaskin. En sådan maskin behöver ingalunda vara en dyr affär, det finns varianter för runt 3 000 kronor som fungerar alldeles utmärkt. En inbyggd kvarn är en klar fördel, så att du slipper mala ditt kaffe manuellt eller nedgradera upplevelsen genom att använda färdigmalet kaffe. Hela kaffebönor ska det vara! Ett hett tips är att förvara en öppnad påse kaffebönor i frysen, eftersom kaffet annars riskerar att oxidera och därmed tappa i smak.

Till och med kaffekopparna har en viss betydelse för känslan när du ska avnjuta ditt kaffe. Här gäller det att de är tillverkade av tillräckligt tjockt porslin för att drycken ska få hålla värmen så länge som möjligt. Kallt kaffe är tråkigt och något som bör undvikas till varje pris. Förvärm dessutom gärna kaffekopparna ovanpå din espressomaskin!

Leave a Reply